Imate pitanja?

Kontaktirajte nas i rado ćemo Vam odgovoriti!

Najčešća pitanja o konverziji


 
Što se događa s depozitima na računima stambene štednje?
Svi depoziti na kunskim ugovorima o stambenoj štednji konvertirat će se u eure na dan uvođenja eura prema službenom fiksnom tečaju konverzije bez ikakvog troška za stambenog štedišu.
Depoziti na ugovorima o stambenoj štednji s valutnom klauzulom, postaju depoziti u eurima.

Što se događa s ugovornom svotom i ratom štednje ugovora o stambenoj štednji?
Ugovorna svota će ostati u istom iznosu, samo će biti iskazana u eurima uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i prema pravilima za preračunavanje i zaokruživanje. Isto se odnosi na ratu štednje.

Što se događa s naknadama po računima štednje i kredita?
Naknade se neće mijenjati, a naknade nominirane u kunama bit će dvojno iskazane. Nakon uvođenja eura, naknada će se obračunavati u eurima, preračunate prema fiksnom tečaju konverzije.
S obzirom da su za kunske račune naknade definirane u kunama, a za račune s valutnom klauzulom najčešće u eurima, ukoliko imate i kunske račune i račune s valutnom klauzulom može se dogoditi da ista vrsta naknade bude obračunata u nešto različitim iznosima. Razlog za to je što se za ugovore s valutnom klauzulom obračunava u eurima kao i prije konverzije, a za kunske ugovore će se obračunavati u iznosu dobivenom primjenom fiksnog tečaja konverzije.

Što događa s kreditima?
Od dana uvođenja eura svi krediti u kunama i krediti s valutnom klauzulom u eurima smatrat će se kreditima u eurima. S obzirom da je Zakonom propisano načelo neprekidnosti ugovora i drugih pravnih instrumenata, uvođenje eura ne utječe na valjanost postojećih ugovora o kreditu. Iznosi koji su bili iskazani u kunama smatrat će se iznosima u eurima, pri čemu će se iznosi preračunavati prema fiksnom tečaju konverzije.
Kamatna stopa koja je ugovorena ostaje ista i nepromjenjiva.

Hoće li srednji tečaj HNB-a za euro na dan 31. prosinca 2022. biti isti kao fiksni tečaj konverzije?
Srednji tečaj HNB-a na dan 31. prosinca 2022. bit će jednak fiksnom tečaju konverzije.
Od datuma uvođenja eura HNB će objavljivati tečajnu listu za euro u odnosu na druge valute, a tečajevi na tečajnoj listi HNB-a neće biti isti kao tečajevi Europske središnje banke (ESB). 

Hoće li klijenti zaprimiti obavijest o promjenama uslijed uvođenja eura i saldu na računu nakon konverzije?
Svi klijenti Stambene štedionice bit će obavješteni putem dvije obavijesti. Prva „Općenita obavijest“ šalje se tijekom rujna i sadrži informaciju o postupku i uvjetima preračunavanja. Druga, „Individualna obavijest“, šalje se najkasnije dva tjedna nakon uvođenja eura.

Može li doći do tečajnih razlika pri preračunavanju iznosa iz kune u euro i obratno?
Do razlika u preračunavanju iz kune u euro i obratno može doći isključivo zbog primjene fiksnog tečaja konverzije u njegovu punom iznosu i matematičkih pravila preračunavanja i zaokruživanja. Pri dvojnom iskazivanju novčanih vrijednosti iznosi iskazani u drugoj valuti koja u tom trenutku nije službena informativnog su karaktera no može dovesti do zabune.
Primjerice, ukoliko stanje vašeg računa iznosi 5.000,00 HRK, primjenom pravila preračunavanja, dvojno ćemo vam iskazivati stanje prema fiksnom tečaju konverzije u visini od 663,61 EUR do 31.12.2022. Na dan konverzije 01.01.2023. godine saldo računa iznosit će 663,61 EUR. Ovo stanje ćemo dvojno iskazivati tijekom cijele 2023. godine u kunama, također primjenom fiksnog tečaja konverzije. No u obrnutom smjeru, saldo u iznosu 663,61 EUR primjenom fiksnog tečaja konverzije bit će iskazan kao 4.999,99 HRK.
 
Dodatne upite možete postaviti putem broja telefona našeg Kontakt centra 01 48 03 788 ili e-mail adrese komitenti@wuestenrot.hr