Imate pitanja?

Kontaktirajte nas i rado ćemo Vam odgovoriti!

1921., 1998., 2012.

Povijest Wüstenrota

 

Osnivanjem građevinskog društva 1925. godine Wüstenrot je koncept stambene štednje donio u Austriju. Od tog trenutka tvrtka se razvila u europsku grupu. Ideja o razvijanju štednje je imala je svoje korijene u angloameričkoj regiji u 18. stoljeću. Zbog nedostatka stambenog prostora za veliki broj ljudi nakon Prvog svjetskog rata, narkolog i ratni dopisnik Georg Kropp 1921. godine u Wüstenrotu u Njemačkoj oživio je i ponovo izradio sustav štednje. Ideja da što više obitelji štedi u isto vrijeme u zajedničkom „građevinskom društvu“, brže se može i realizira put do vlastitog doma. Ova je ideja još uvijek osnova za financiranje mnogih kuća i stanova. 

Georg Kropp je 1921. godine osnovao u malom gradiću Wüstenrotu pokraj Stuttgarta udruženje pod imenom “Zadruga prijatelja” današnji Wüstenrot & Württembergische AG, koja do dana današnjeg funkcionira po istim pricipima kao i onda, te se svrstava među vodeće financijske institucije u Njemačkoj. Cilj Zadruge je bio da doprinese povećanju stambenog prostora.   

30. studenog 1925. godine dr. Siegfried Gmelin je održao u Salzburgu, uvodno promidžbeno predavanje na temu: “Kako doći do vlastitog stambenog prostora?” Tom prilikom je javnosti po prvi put predstavljen i lako pamtljiv moto austrijskog Wüstenrota:” Svakoj obitelji vlastiti dom.” Wüstenrot je vjeran ovoj ideji već 100 godina. Tijekom tog je razdoblja više od milijun stanovnika Austrije uspjelo doći do vlastitog stambenog prostora.

1926. godine predstavljen je "prvi vlastiti dom" koji je financiran od Wustenrota u gradu Halleinu kraj Salzburga.1930. godine Wustenrot je započeo s radom kao registrirana zadruga.


 
1973. osniva se i usluga životnog osiguranja da bi se 1976. godine izdvojilo od Štedionice posebno Wustenrot osiguravajuće društvo - Wustenrot Versicherungs-AG  

Wüstenrot u Hrvatskoj osniva Bank Austria Creditanstalt Croatia d.d. u listopadu 1998. godine Zakonom o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje. Temeljni kapital Wüstenrota u Hrvatskoj iznosi 50 milijuna kuna. U projekt su se uključile i stambene štedionice iz Austrije i Njemačke, podupirući njezin rad primjenom svog know-how, prokušanog i u zemljama u tranziciji – Češka, Slovačka, Mađarska i Poljska. Dugogodišnja tradicija Wüstenrota obvezuje da u buduće na najbolji mogući način doprinosimo boljitku svojih komitenata. Zaključivanjem Ugovora o stambenoj štednji u Wüstenrot stambenoj štedionici postat ćete član milijunske Wüstenrotove obitelji u centralnoj, jugoistočnoj i istočnoj Europi.
Velika obljetnica 80 godina postojanja obilježana je 2005. godine obnovljenom središnjom zgradom (Centralom) u Salzburgu, ali i novim logotipom (koji se koristi još i danas)

Godine 2013. osnovano je u Hrvatskoj i startalo s radom Wustenrot životno osiguranje d.d.Vlasnička struktura Wüstenrot stambene štedionice d.d. u Hrvatskoj: u 100 % vlasništu Wüstenrot Bausparkasse AG (Salzburg).